Onderlijnen maken (rigs) 

Het knopen van de onderlijnen (rigs) voor het karpervissen is niet gemakkelijk. Maar het is wel belangrijk als je gaat vissen. Er zijn verschillende soorten rigs,  als je voor de standaard rig kiest, dan is dat de meest basic rig en deze is geschikt voor het overgrote deel van de wateren. Deze is gevlochten, een onderlijn gecombineerd met een maat zes of acht haak. Je kunt ook de combi rig kiezen en deze is zoals de naam al zegt een combinatie van twee soorten lijnen. Er is ook een stiffrig, het heeft veel weg van de standaard rig, maar het verschil is duidelijk aanwezig in het stijve onderlijn materiaal. Er is ook nog  een bananen rig, deze is speciaal ontwikkeld zodat de karper de haak niet los kan wrikken. Als laatste is er nog de helikopter rig. Deze kun je het beste gebruiken op verre werpafstanden op wateren waarbij een zachte bodem aanwezig is.

Onderlijnen maken

Standaard rig gebruiken bij karpervissen
De standaard rig kan eigenlijk in de meeste wateren worden gebruikt. Er moet daarbij ook rekening gehouden worden met een goede voerplek. Het is belangrijk dat de dikte en de kleur van de onderlijn aan worden gepast aan het water waar je gaat vissen. Als je in een rivier of in het kanaal gaat vissen moet je aan een dikkere variant denken van ongeveer 25 tot en met 35 lb. Je moet hierbij ook denken bij een klein putje aan de dunne variant, 20 tot en met 25 lb. Bij zand en grind neem je de lichtere kleuren en bij wier en veen de donkere kleuren tijdens het karpervissen. Als je de standaard rig neemt dan is deze met gevlochten lijn geknoopt. Meestal is 20 cm voldoende, maar als het gaat over veel beviste wateren kan 10 cm ook goed werken bij het karpervissen.

Een goede onderlijn is misschien wel het belangrijkste deel van mijn karperuitrusting. Ik koop mijn onderlijnen nooit kant en klaar, je moet er toch niet aan denken dat je misschien een PR verspeeld door een fabricagefout!

D-rig

Mijn favoriete onderlijn is de D-rig. Hier onder laat ik zien hoe je een betrouwbare onderlijn maakt die voor bijna alle type water geschikt is!

Wat heb je nodig ?

  1. Fluorocarbon 40/100
  2. Haak maat 6
  3. Rig ringetjes
  4. Hook tube
  5. Ring Swivels
  6. Schaartje

d-rig

fluorocarbon-lijn-met-hook-tube-om-haak Onderlijnen maken haal-de-lijn-door-het-rig-ringetje-en-voer-de-lijn-terug-door-het-oog-brand-voorzichtig-met-een-aansteker-een-kopje-op-de-lijn-zodat-deze-niet-terug-kan-door-het-oog-van-de-haak maak-een-lus-door-de-ring-van-de-swivel knoop-de-boilie-aan-de-onderlijn-met-dunne-gevlochten-lijn D-rig